Újévi vállalás

Január 1-ét és az azt követő időszakot sokan használják arra, hogy újévi fogadalom gyanánt valami heroikus nagy változást vagy változásokat tervezzenek el az életükben. Január 2-án ezért tele vannak a kondi termek, amik viszont január 3-án már kiürülnek és azok a törzstagok edzenek tovább, akik amúgyis odajárnak rendszeresen. Vagy elindul a család új tagjának, egy kutyusnak a „rendszeres” közös sétáltatása, ami január közepétől már csak egy ház körüli gyors megfuttatással és pisiltetéssel fejezi be pályafutását. Mindenki ismeri a maga és a környezete tipikus fogadalmait, amiknek nagyon hasonló lefutást mutat a görbéje.Vajon mi okozza azt, hogy a változásra nehezen szánja rá magát az ember lánya, fia? Miért megy ilyen nehezen a kitartó megvalósítás?

Szögezzük le, hogy elhatározni és elkezdeni a változtatást bármikor lehet. Például ma és most.  És a megvalósítás sem kell, hogy „nehéz” legyen, ha azt te valóban szívből szeretnéd, mert a szívbéli dolog örömet okoz. De az is lehet, hogy január elsején csak azért teszel meg egy ígéretet önmagad (vagy más?) felé, mert az úgy szokás, amúgy eszedbe sem jutna, tehát nem belső indíttatásból fakad. Így valóban kicsi az esélye a változásnak! Ez olyan, mint amikor a diák rühelli a tanulást egy adott tantárgyból, mert utálja. Vagy a tanárt nem szereti. Vagy azt, hogy „kell” tanulni, mert elvárják. Január elsején pedig kell fogadkozni. Mindenki láthatja, hogy te a magad részét kivetted a nagy közös fogadkozásból. Ez így rosszul hangzik, igaz?

Nézzük, mi az, ami segít?

A változásokhoz kell egy egészséges önszeretet, ami nélkül nehéz. Egész egyszerűen e nélkül úgy érezheted, hogy nem érdemled meg a jót, a sokkal jobbat, amit a változással létre hozol. Aztán kell hozzá önbizalom is, hit önmagamban, hogy képes vagyok megtenni a kellő lépéseket, ami a konditermes példánál maradva első lépésként például egy heti rendszeres edzésre való szabadidő biztosítását is jelenti! Igen, tudd, hogy ha valami újat be szeretnél illeszteni az életedbe, arra időt és figyelmet kell szánnod, szeretettel (és nem fintorogva, vagy fogcsikorgatva). Mivel a nap 24 órából áll, egy hét pedig nem több 7 napnál, valószínűnek tartom, hogy a naptáradat is át kell szerkesztened, hogy az új tevékenység is teret, időt kaphasson. Ez azzal jár, hogy valamit viszont abba kell hagynod, vagy lecsökkentened, hogy helyet és időt biztosíts annak, amire váltanál. Ez az a fajta fogadalom, amikor valami pluszt szeretnél hozzátenni az eddigiekhez. Ha eddig sokat dolgoztál, akkor abból kell visszavenned, hogy magadra, vagy a kapcsolataidra, esetleg az otthonodra maradjon több időd és energiád. Vagy ellenkezőleg, ha kevesebbet mozdultál el otthonról  mondjuk a gyerekeid miatt és nem maradt én-időd, akkor keress magadnak a héten egy olyan órát (többet), amikor csak azt csinálod, amit kizárólag magad miatt teszel és nagyon szereted, akár távolabb az otthonodtól.

A másik fajta vállalás az, amikor valamit el szeretnél hagyni. Például az esti szénhidrát fogyasztást. Vagy a cigit, alkoholt, stb. Ilyenkor viszont tegyél be a helyére valamit, ami megnyugtat, bőséget jelent a számodra és nem a hiányát érzékeled kizárólag annak, amit elengedtél. Ha este fáradtan, feszülten hazaérve ittál egy felest (vagy többet), vagy szénhidráttal, nagy evéssel csitítottad a nyugalom-éhségedet, az energia hiányodat, a fáradtságodat, menj el helyette sétálni a szabad levegőre. Vagy mozogj egyet, ha ültél egész nap. A lényeg, hogy addig töltsd az adott igényedet alternatív módon az helyett, amit épp el akarsz hagyni, amíg kezdesz eltelni nyugalommal, és békésen elégedetté válsz. Ne érezz hiányt, elégedetlenséget, frusztrációt egy új vágyad elindításakor! Amit szeretnél megvalósítani, feltétlenül pozitív érzésekkel és gondolatokkal illesd, mert azt érti meg első körben az Univerzum, amit érzel!

Végezetül gondold végig a folyamatot, hogy milyen lépésekben tudod megvalósítani a tervedet, miközben végig szeretettel gondolsz önmagadra. Ne a külcsínyt tekintsd, (például erős, izmos, vagy vékony, karcsú), hanem a belső valódi célodat és igényedet! Milyen érzéshez, állapothoz szeretnél általa megérkezni? Mi az, ami téged oda elvezet? Emlékezz vissza a tavalyi évedre, a tavalyi fogadalmadra! Mi segítette a megvalósulását, amikor sikerült, vagy min bukott el? Mit tanultál általa? Kezdheted egy vagy több apróbb lépéssel a megvalósítást, ha úgy esik jól. Használd az előző évek tapasztalatát! Ugyanakkor az is lehet, hogy azonnal egy teljesen nagyot kell ugranod, egy gyökeres váltást kell megvalósítanod (például egészségügy okból), hogy egy másik áramlatba, egy egészséges összhangba juss végre önmagaddal.  Gondold végig, szükséged van-e hozzá mások támogatására, bíztatására? Hogyan tudod azt megkapni? Egyedül vagy egy kapcsolaton belül, esetleg közösségben szeretnéd elérni?

És végezetül azt is tudd, hogy ez a téli időszak még nem a kiáradás, nagy megvalósulás ideje, az majd a tavaszi napéj egyenlőséggel veszi kezdetét. Lehet, hogy amit most tervezgetsz, az egy kicsit később sokkal nagyobb lendületet, egyre nagyobbat tud kapni. Ha most még nehezebben megy, akkor engedd meg magadnak, hogy pihensz, bekuckózól, töltődsz, iszol egy forró teát és megtervezed, megálmodod azt, amit tavasszal már testestül-lelkestül akarsz és véghez viszel könnyedén!