Hogyan készüljünk fel a nyárra stresszmentesen?

Sehogy.

A stressz az életünk része. Segíti a megküzdést, az alkalmazkodást egy új helyzethez. Segít új egyensúlyba kerülni. Mindazonáltal nem szükségszerű, hogy a minden napjainkat túlélő harcosként végig stresszeljük, akár mint folyton menekülő túlélők, akár állandó harcban álló túlélők. Szintén nem szerencsés az sem, ha az életünkben a továbblépéseink, fejlődéseink kizárólag a stressz által hajtottak. Csupán a szükséges életeseményekre jó adaptív stresszel válaszolni, mintegy plusz erőt mobilizálva. És csak addig, amíg az alkalmazkodás megtörtént, aztán engedjük, hogy az új mederben nyugodtan és barátságosan folyjon tovább az életünk.

 

Nézzünk át néhány nyárhoz kapcsolható stresszfaktort és gondolkodjunk róla együtt másként!

Alapvetően a mai ember stressze a megfelelés-elfogadás, tehát a biztonság és a szeretet (figyelem) témaköréhez kapcsolható melynek egyenes folyománya a bőség és/vagy az egészség megélése vagy annak a félelme, hogy ez már megvalósul, vagy az, hogy nem. Igen, higgyétek el, hogy rengeteg félelem kapcsolódik a bőség és az egészség megvalósulásához is!

Osszuk külső és belső tényezőkre őket.

Nyár, nyaralás

Gyakran külső stresszeket élünk meg fölöslegesen. Ezeket tudjuk a legkönnyebben elhárítani tudatos felkészüléssel, odafigyeléssel.

Ilyen a Napégés, napszúrás. A szomszéd-bőre-mindig- barnább?

Bőrünknek, testünknek szüksége van napfényre, hogy a D-vitamin előanyagából magát a D-vitamint előállíthassa. Napi fél óra egész test napozás nagyon jót tenne nekünk, de erre leginkább a kora délelőtti órák alkalmasak. Ekkor a napfény a legtáplálóbb és még nem éget. Azonban ha nyaralni megyünk és többet tartózkodunk Napon, akkor tudnunk kell, hogy ez a Nap nem az a Nap, mint akár néhány évvel ezelőtt is volt. Sokkal erősebben éget, és magas az UV terhelése a bőrünkre nézve is.20 percnél, fél óránál ne maradjunk tovább egyhuzamban a napon, különösen ne, ha első napozásunkat kezdjük vagy fehér a bőrünk. Mint mindenben, itt is fontos a fokozatosság. Minden képpen viseljünk fejfedőt, lehetőleg fehér vagy világos színűt. Különösen igaz ez a vízben vagy közvetlenül a vízparton, és hatványozottan igaz a kis gyerekekre is, akik nehezen bújnak vissza az árnyékra, mert imádnak pancsolni. Kevesen tudják, hogy árnyékban is barnulunk. Érdemesebb a déli és kora délutáni órákat már fedett, félárnyékos helyen tölteni. A túlzott napozás stresszt jelent a szervezetnek! Ez szélsőséges esetben napszúrásban jelentkezik. Enyhébb esetben fejfájás, hányinger, súlyosabb esetben akár láz, eszméletvesztés, esetleg a keringés felborulása, shock léphet fel. Napszúrás esetén nagyon fontos a bőséges folyadékpótlás, a bőr finom bekenegetése gyulladás és égés csökkentő, tápláló krémekkel, esetlegesen lázcsökkentő borítások alkalmazása.

A vízparton stresszt jelent a felnőtteknek az úszni nem tudó gyerekek állandó szemmel tartása. Készüljön fel a család a nyári közös vizes élményekre akár egy megelőző közös családi úszóprogrammal, úszás tanulással. Vizes nyaralásnál, de amúgy minden helyzetben is nagyon fontos előre tisztázni a szabályokat a gyerekekkel (és a felnőtteknek is egymással!) – fölösleges riogatás nélkül, de határozottan. Fontos a folyton alkudozni vágyó nebulóknak előre kijelölni a határokat: eddig és nem tovább. Időben és térben is. Legyünk benne következetesek. A gyerekek megnyugszanak, ha látják, hogy a kijelölt határt a szülő betartatja, illetve a szülők egyöntetűen betartják. Ez stabilitást, biztonságot ad számukra és azt, hogy ők lehetnek továbbra is kisgyerekek és a szülők pedig felnőttek. Tehát rend van.

Verejtékezés, mozgás, bőrkommunikáció

Az egészséges, bőséges verejtékezés szintén a hőleadást segíti a melegben a felgyorsult keringés révén! Nem jó meggátolni ezt mindenféle dezodorokkal és krémekkel, amik eltömítik a verejték mirigyek kijáratát, vagy esetleg káros anyagokat juttatnak ráadásul a szervezetbe. A bőrünk egy kommunikáló, kapcsolatteremtő szervünk. Kiárad, tehát üzen, és befogad is egyúttal. Ne stresszeld a bőrödet azzal, hogy eltömíted a lélegzését és „fuldoklásra kényszeríted”! Hagyjuk szabadon lélegezni a testünket! Ez egyidejűleg a belső szabad energiaáramlásunkat, tehát az egészségünket is jótékonyan befolyásolja. Ha úgy érzed, túl erős a testszagod dezodor nélkül, változtass a táplálkozási szokásaidon, egyél kevesebb húst és fogyassz jóval több rostban gazdag, nővényi ételt! Igyál több illatos és salaktalanító, tisztító gyógyteát! Mozogj többet! A mozgással létrejövő verejtékezés szintén tisztító hatású! És fogadd el magad – ez vagy te! Ilyen a szagod. Ez a valóságod. Legalább is most ez. Ne csapd be magadat és másokat idegen illattal. Bármikor elhatározhatod, hogy megtisztítod a testedet lelkedet a hibás életmódod adta bűztől!

A másik fontos stressz faktor a táplálkozás.

Nyáron a nagy melegben a testünknek alapvetően úgy nevezett yin, tehát a szervezetet hűtő ételekre és italokra van igénye, sok ásványi sóval. Ilyen yin-energiájúak főként a nyers, lédús gyümölcsök, a zöldségek, a sok saláta, a könnyen emészthető, egyszerű ételek, emésztést segítő zöld fűszerek. Jótékonyak a dinnye és az uborka félék, a növényi eredetű fehérjék az állati eredetűek helyett, amiket például a hüvelyesek, a zab és az amaránt tartalmaznak. Nyári hőségben alapvetően kevesebb táplálék is elegendő számunkra, mivel a környezetünk jóval melegebb, tehát a testünk extra melegítésére nem kell külön energiát bevinni élelmiszer formájában. Sőt, ahogy említettem, inkább a hőleadást kell elősegíteni megfelelő laza öltözködéssel, világos színű, a fényt jobban visszaverő ruházat viselésével és az előbb említett táplálkozással. Egy bögre forró víz vagy gyógytea kiváló salaktalanító még a legnagyobb melegben is, különösen éhgyomorra!

A nyaralások gyakran végződnek hasmenéssel, hányással, amik mögött nem egyszer diéta hiba (is) meghúzódik. Ilyenkor a nyaralásra hivatkozva (egyszer élünk felkiáltással) sokan hajlamosak saját határaikat messze túl lépve túl enni magukat zsíros, nehezen emészthető, a szervezetet is megterhelő, tehát az emésztőrendszer stresszét okozó ételekkel. Különösen a gyerekek szeretnek összeenni mindent, amit szemük-szájuk megkíván, ha engedjük nekik. Itt is meg lehet beszélni velük, hogy holnap is van nap és akkor majd következhet egy másik csemege. Nem túl jó élmény betegágyban tölteni a nyaralást. De a legfontosabb, ha mi magunk járunk élen és mutatunk példát az egészséges és mértéktartó táplálkozásban és napozásban.

 

Belső stresszeink

Ebből számos van, csak felvillantok néhányat

Idetartozik még a nyári stresszekhez a kampányszerű fogyó kúrázás is, aminek köztudottan általában nem sok eredménye van. Ha szép, egészséges testet, formát kívánunk magunknak, azt ne nyaralás előtt 1-2 héttel, roham fogyással tegyük, hanem lehetőleg egész évben szánjunk rá figyelmet. Azonban a kettő évközi, tehát a tavaszi húsvét előtti és a téli, karácsony előtti tisztító böjtöt igyekezzünk betartani. Ezzel nagyon jól kitisztítjuk a salakot és elengedhetjük egyúttal, a lelki böjt részeként a „nehezen emészthető” lelki terheinket szintén. Ami még talán ezeknél is fontosabb, az a mozgás. Naponta sétáljunk legalább 2-3x fél órát, lehetőleg friss levegőn. Úszni a természetes vizekben vagy kerékpárra pattanni egy baráti társasággal. mindig testet lelket üdítő! Együtt tollas labdázni vagy ping-pongozni a csemetékkel, a barátokkal, focizni a téren vagy a mezőn a srácokkal nem csak egészséges, de csapatépítő, akarom mondani család építő. Ugyanide sorolom a hegymászást, a túrázásokat, akár egy gyógynövénygyűjtő vagy gombászó kirándulást. Mindegy, mi az apropója, csak mozdulj meg! Ha elindulsz, előbb-utóbb mások is csatlakozni akarnak majd hozzád!

A család egyszerre lehet stresszcsökkentő és stresszfaktor is egyúttal. Engedjük el az elvárásainkat magunk és egymás felé, a nyaralással szembeni kötelezettségek irányában! Ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy mások szerint milyen egy jó család vagy pár, és milyen egy jó nyaralás. Hagyjunk magunknak időt arra, hogy áthangolódjunk és a testünk-lelkünk tudomásul vegye, hogy most pihenés van. Nézzük meg, mit hoz egy nyaralás akkor, ha csak a körvonalakat húzzuk meg és nem akarunk mereven ragaszkodni az elképzeléseinkhez. Hagyjuk el a „nekem van igazam”, az én elképzelésem a legjobb”, „én mondom meg, mi legyen”, a „csak egy jó megoldás létezik és az az enyém” kliséit későbbre, vagy mondjuk egy pszichoterápiás ülésre vagy táborra. Ott majd akkor külön ezzel foglalkozhatsz. Most inkább válaszd azt, hogy ÖnMagad vagy lazán, és ezt megengeded magadnak is és másoknak is!

Csökkentett stressztartalmú nyaralást és örömteli napokat kívánok!

Ha van kedved, tarts velünk a nyáron egy Gyógynövény táborba az Őrségben, melynek mottója: Út a természetes egészséghez.

Aztán várunk még egy Női klubba is, ahol mindezekről sokkal bővebben is esik szó.

Ragyogj! Gyere el a táborainkba és töltsd fel magad természetes erővel, Fénnyel, örömmel!