Már csak kevesen emlékeznek ezekre a gyógynövényekre

Pedig hatásuk kiemelkedő – talán ezért igyekeznek egyes gyógyszergyártók eltitkolni ezeket.

1. Cickafark

Tudtátok, hogy a cickafark kiválóan javítja az étvágyat? Számos kedvező hatása közé tartozik például az emésztőrendszer serkentése, menstruációs görcsök oldása. Étvágyjavításra étkezés előtt, emésztés könnyítésére, az epetermelés serkentésére étkezés után igyatok meg egy csésze cickafark-teát.Légzőszervi megbetegedéseknél, inhalálásra lehet használni a cickafarkfüvet: egy liter vízhez egy csapott evőkanál teafüvet adunk és a forró gőz fölé hajolva belélegezzük azt. Emellett napi egy csészével igyunk is a teából.

2. Zsálya

Egy igazi női gyógynövény a zsálya: nem csak sülteknek, például szárnyasoknak kölcsönöz kellemes ízt, hanem már több száz éve használják a nép gyógyászatban a különböző betegségek kezelésére. A zsályát leggyakrabban teaként (főzetként) fogyasztjuk, ami jót tesz az idegrendszernek, az emésztő rendszerszernek, ezenfelül a nők ösztrogénszintjét is kiegyensúlyozza.
A zsálya stimulálja a központi idegrendszert és az emésztőrendszert. Segít a láz elmulasztásában. Egy természetes vértisztító, így a méregtelenítés céljából is igen hasznos.
A zsálya rendkívül hatékony mint természetes idegtonik, így a fejfájás enyhítésében is kiváló. Ízületi fájdalom, levertség és a gyenge emésztési rendszer javítására is használható

3. Martilapu

Március hónapban, nedves földeken, töltésoldalakon, kavicsgödrökben, parlagon és törmelékhalmokon tömegesen bukkannak elő a martilapu virágai.
Tudtátok, hogy Maria Treben szerint, nyálkaoldó, gyulladásgátló tulajdonsága miatt bronchitis, gége- és garathurut, tüdőasztma és mellhártyagyulladás, sőt még kezdődő tuberkulózis ellen is eredményesen alkalmazható?
Elhúzódó köhögés, és kínzó rekedtség ellen igyunk naponta többször, jó forrón, mézes martilaputeát. A forrázatot a virágjából készítjük. Ha a levelét használjuk fel, áztassuk hideg vízben egy éjszakán át.
Május hónapban jelennek meg a felül zöld, alul ezüstfehér nemezes levelek, amelyeknek igen magas a C-vitamin tartalmuk, salátának is felhasználhatjuk. Mivel a levelek több hatóanyagot tartalmaznak, így azokból is gyűjtsünk, hogy a virágokkal összekeverve készítsünk teát belőle.
Ne feledjétek! Két éven aluli gyerekek és áldott állapotban lévő anyák nem fogyaszthatják. Azok, akik valamilyen gyógyszert szednek, kérjék ki a kezelő orvosuk véleményét a martilapu használatával kapcsolatban!

4. Kökény

Fanyar, gömbölyű szilvaféle, amit ha megcsíp a dér, finom csemegévé válik, mi az? Úgy bizony, a kökény.
A kékes bogyó nem csak finom, de a kökényvirág bimbójából gyógyhatású tea főzhető, ami vértisztító, fogyást elősegítő főzet. Vesetisztító, enyhén hashajtó hatású.
Teája vizelethajtó és, magas vérnyomást csökkentő, valamint fogyasztó hatású. A termésből készült lekvár hasmenés, bélhurut ellen alkalmazható.

Ezekről is szót ejtünk Kétvölgyön, a gyógynövénytáborban.

https://www.facebook.com/events/2454288337925509/