Boldog párkapcsolat – az alapok

Végiggondoltam, hol csúszhatnak el a párkapcsolatok a boldogság lehetősége mellett és mellől? Tudom, hogy sok könyv, szakirodalom, zenemű, dal, film, képzőművészeti alkotás, vallás érinti és idézi ezt az állapotot. Mert ez nem csupán érzés, ez egy állapot, ami érzéssel válaszol mások jelenlétére, a történésekre.

A Wikipédia szerint a boldogságnak lehetnek tudományos, vallási és gazdasági meghatározásai

„ A boldogság pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet.[1] A boldogságnak, mint a legtöbb alapvető emberi érzelemnek, számos biológiai, pszichológiai, vallási és filozófiai magyarázata, megközelítése létezik, amelyek megkísérlik definiálni magát a boldogságot, illetve iránymutatást adni arra, hogy érhetjük el vagy honnan ered.”

 A 14. dalai láma szerint – akinek több könyve is megjelent a boldogsággal kapcsolatban – az élet értelme a boldogság, ugyanis minden ember boldogságra vágyik és kerüli a szenvedést. Minden embernek joga van a boldogsághoz és mindenkinek tiszteletben kell tartania mások boldogsághoz való jogát.[6]

Aztán leültem és nemes egyszerűséggel számba vettem, hogy pszichoterapeutaként, lélek- és spirituális gyógyítóként, nőként, anyaként, feleségként mit is mutat nekem az Élet a pácienseimen, a saját élményeimen, a megfigyeléseimen keresztül a boldog párkapcsolat egészséges és egészségessé tevő voltáról?

Először egy spirituális értelmezés ötlött fel bennem.

A boldogság állapotában lenni annyit tesz, mint Egy-ségben lenni a Teremtővel, a Forrással, és önMagammal. Tulajdonképpen VAN (CSAK ÉSZRE KELLENE VENNI). Csak a saját helyemen, a saját életemben, (nem máséban, másoknak megfelelve), a Jelenben (és nem a múltban és nem is a távoli jövőben) lehetek boldog. De itt az lehetek! Ekkor a saját feladatimat látom és teszem, nem másét, és főleg nem mások helyett és helyén. Ekkor látom, tudom, ismerem, értem meg és fogadom el azt, aki valójában vagyok és lehetek.  SAJÁT NÉZŐPONTOMBÓL, NEM MÁSÉBÓL! Ekkor boldog vagyok, hogy pont az vagyok, ott vagyok, aki vagyok. Elégedett vagyok. Együttműködök önmagammal és ez által másokkal, akik szintén együttműködnek ÖnMagukkal. És a Természettel, a Forrással.

Fordítsuk le ezt hétköznapibb nyelvre.

Ahhoz, hogy boldog legyen egy kapcsolat, az alapokat kell megerősíteni és a helyére tenni. Mik alkotják ezt az alapot? Ami közös, az az, hogy:

Vállalni kell a közösséget, felvállalni. Az érzelmi, az anyagi, a testi és a szellemi közösséget is. Önként. Szabadon. Szeretettől indíttatva, szerelemmel.  Ha valamely szinten hiányzik ez a közösség, a kapcsolat hiányt szenved! Felvállalás nélkül egyáltalán nem is  beszélünk közösségről. Nagyon sokan szenvednek, érzik megalázva magukat attól , hogy ha csak egyoldalúan vállalják fel a kapcsolatukat.

És meg kell húzni, ki kell jelölni a közösségünk határait is egy úttal! A kezdetektől! Attól a döntéstől kezdve, hogy kölcsönösen felvállaljuk a kapcsolatunkat. És erről beszélnünk kell egymással! Többször. Akár le is írhatjuk. Itt arra gondolok, hogy kiket engedünk be a közös terünke? Mikor? Hogyan? Ki kap kulcsot? Belefér-e a drogozás, az alkoholizálás? Milyen személyek férnek bele és kik nem? MIlyen tevékenységek férnek bele és mik nem.

Egy közös saját cél érdekében tesszük ezt. Szerencsés, ha közös ez a cél! És főleg, ha saját! Amennyiben nincs, vagy csak kevés a közös cél, nem lesz hosszú távon életképes az együttélés. A határok ilyen esetben börtönné válhatnak. A közös cél mintegy keretezi a kapcsolatot, irányt szab, hajtó erőként és örömforrásként segít egy-ben, egységben tartan a családot. A céltalanság zavaros, bizonytalan határokat eredményezve megkérdőjelezi a partnerség valódiságát és befolyásolhatóvá válik általa a kapcsolat és benne az adott személyek. Ha mindenki a magáét hajtja, ott nem tud valósulni az együttműködés öröme. Az egy-ség széthullik, két-ségre. Valójában ez szó szerint két-ségeket, kételyeket teremt magával a kapcsolattal és a partnerrel,  ugyanakkor ÖNMAGUNKKAL SZEMBEN IS.

Valójában a legtöbb fiatal nem tudja, mit is vállal. Valami rózsaszín ködben úgy gondolja, minden a helyén van. De nem tudatos sokszor az idősebb korosztály sem. Vannak, akiket a megszokás, a bevett családi sémák uralnak. Pedig a tudatosság, a tudatos döntések legalább olyan fontosak egy párkapcsolat határainak a kijelölésében, és ez által a biztonság érzet, a magabiztosság, a kölcsönösség, és a boldogság megélésében, mint a szeretet és/vagy a szerelem!!! Hiába a szeretet, ha instabilak a kapcsolat határai, mindenki belefolyik, beleszól. Előbb-utóbb megmérgeződhet és véget ér.

Tudatos határok felállítása nélkül a párkapcsolat és a család is szétesik, folyik. Ez által gyengévé, támadhatóvá, befolyásolhatóvá válik maga a partnerség is. Ilyenkor eltávolodást él meg a pár, a szülők és a gyerekek. Ez nem kell, hogy kizárólag fizikailag történjen meg. Lehet ez egy családnak vélt egymás mellett éléskor számítógépfüggés, drogozás vagy alkoholizmus képében megnyilvánuló széteső kapcsolat, ahol már egyre kevesebb a lelki-érzelmi jelen lét.  Azonban az egészséges határok nem kell, hogy merevek legyenek, sőt! De kijelölik az önként vállalt útirányt és ez által biztonságos kereteket adnak a határon belül élők közösségének: felnőttnek, házaspárnak, gyereknek egyaránt.  Amennyiben a szülő nem képes felállítani, kijelölni a határait, vagy a közös határok kérdésében nincs egyet értés a felnőttek között, akkor ezt a gyerekek kénytelenek megtenni helyettük. Ez egy fajta szerep csere, és nagyon megterheli a gyerkőcöket, bizonytalanságban tartva őket identitásukban, önképükben. Ezek azok a gyerekek, akik ugráltatják a szüleiket, a felnőtteket igyekeznek manipulálni és sokszor a szülőkből így kényszerítik ki, hogy végre NEM-et mondjanak, mintegy határt húzva a további nyúzásnak. Ismerős?

Hamarosan folytatom!

Addig is, játsszunk! Kezdd el önmagad határainak felállítását! Gondold végig! Írd le magadnak! Hiszen ezek a te alapjaid! Te milyen alapszerződést kötnél? Mik azok a kitételek, amik nélkül nem is kezdenél bele egy partner kapcsolatba? És mik azok az alapvető igényeid, amikről nem mondasz le egy párkapcsolat kedvéért, mert annyira fontosak számodra?
És most nézd meg a párkapcsolatodat!

Ezekről a kérdésekről hallhatsz még a Boldog Párkapcsolat című workshopon, https://www.facebook.com/events/432911270456139/?active_tab=about

a Párkapcsolati táborban, ami nem csak pároknak szerveződik Hvar-szigeten, az Adrián https://www.facebook.com/events/558733051151186/

és a Te és a Partnered – Fejlődj a kapcsolataidban című thetahealing képzésen https://www.facebook.com/events/228180677738024/